İŞÇİNİN GREV HAKKI
Grev kavramı 6356 s. Kanunun 58. Maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre işçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir.
GREVİN UNSURLARI;
· İşçilerin işi bırakması
· Çalışılması gereken bir işin bırakılması
· İşi bırakmanın topluca çalışmamak suretiyle faaliyeti durdurmak veya aksatmak amacı taşıması
· Topluca çalışmanın işçilerin aralarından anlaşmaları veya bir kuruluşuna kararına uymaları suretiyle olması
58. Maddenin 2. Ve 3. Fıkralarında ise kanuni grev tanımlanmıştır. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması hâlinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denir. Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan grev kanun dışıdır.
Buna göre kanuni grevin amaç unsurları;
· Toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması
· Grevin işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla yapılması gerekir.
Şekil unsuru;
· Grev kararının alınması
· Grevin uygulamaya konulacağı tarihin bildirilmesi
Aynı zamanda söz konusu işin grev yasağı kapsamında bulunmaması gerekir.
Bu unsurların tamamını taşıyan grev kanuni grevdir.
Kanun dışı grev yapılması hâlinde işveren, grevin yapılması kararına katılan, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devama teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Kanun dışı bir grev yapılması hâlinde bu grev nedeniyle işverenin uğradığı zararlar, greve karar veren işçi kuruluşu veya kanun dışı grev herhangi bir işçi kuruluşunca kararlaştırılmaksızın yapılmışsa, bu greve katılan işçiler tarafından karşılanır.