TEBDİR NAFAKASI
TEDBİR NAFAKASI HANGİ DURUMLARDA İSTENİR?
Tedbir nafakası, evlilik birliği devam ederken veya boşanma, ayrılık, evliliğin iptali davaları ile birlikte istenebilir.
Evlilik Birliği Devam Ederken İstenecek Tedbir Nafakası
Evlilik birliği devam ederken istenen tedbir nafakası, eşin talebi halinde hakim tarafından verilir. Eşler evlilik birliği içerisinde hakimin müdahalesini ve hakimin kendi lehlerine veya çocuk yararına tedbir nafakasına hükmetmesi için mahkemeye başvurabilir. Evlilik birliği devam ederken tedbir nafakası talebi ancak dava yoluyla talep edilebilir. çocuğun bakım ve eğitim giderlerini karşılama yükümlülüğünü yerine getirmeyen anne/babadan, bakmakla yükümlü olduğu çocuk için de tedbir nafakası talep edilebilmektedir. Eş aleyhine çocuk için nafakaya hükmedilebilmesinin temel şartı, çocuk ile soybağının kurulmuş olması gerekliliğidir.
Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir. Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır. Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir. Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.
Boşanma, Ayrılık, Evliliğin İptali Davaları İle Birlikte İstenen Tedbir Nafakası
Resmi bir evlilik birliğini sonlandırma kararı alan eşlerin dava aşamasında mağdur olmaması için re’sen hakim tedbir nafakasına hükmeder. Bu nafakanın konusunu; eşler ve eşlerin ortak çocuklarının bakımı, geçimi, malların yönetimi gibi önlemler oluşturmaktadır. Hakim tarafların ekonomik durumlarını, sosyal yaşantılarını araştırır ve inceleme sonucu tedbir nafakasının şartlarının oluştuğunu tespit ederse re’sen önlem almakta yükümlüdür. Görülmekte olan davası sırasında hâkimin, tedbir nafakası önlemine hükmedebilmesi için tarafların talebi aranmamaktadır. Tedbir nafakası boşanma kararının kesinleşmesine kadar devam eder.