TERK SEBEBİYLE BOŞANMA
Terk hali, eşlerden birinin evlilik birliğinin yüklediği görevleri yerine getirmemek amacıyla diğerini terk ettiği ve haklı bir neden olmadan ortak konuta dönmediği durumdur.
TERK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI
Terkin, evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla yapılması Terk eden eşin, ortak hayatı bırakıp gitmede haksız olması Terk halinin en az 6 ay sürmüş ve halen devam etmekte olması Terk eden eşe terk edilen tarafından ihtar yapılması ve bu ihtarın sonuçsuz kalması gerekir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
DAVA NE ZAMAN AÇILIR ?
Terk sebebiyle boşanma davası açabilmek için, terk tarihinden itibaren dört ay geçtikten sonra terk edilen eş dilerse ihtar davası ile hakim tarafından dilerse noter aracılığıyla terk eden eşin iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlara ilişkin ihtarda bulunur. Bu ihtar gerektiği halde ilan yoluyla yapılır. İhtarın tebliğinden itibaren iki ay geçmesine rağmen, terk eden ortak konuta dönmezse, terk edilen eş terk sebebiyle boşanma davasını açabilir. Terk sebebiyle boşanma davası hak düşümü süresiyle bağlı değildir.